banner - exlibris 1

Kuriozita

Zveřejněno: neděle 7. únor 2021

Kuriozita

Koncem listopadu 2020 dala aukční síň Obrazy v aukci do dražby 16 cm vysokou dřevořezbu hlavy muže, kterou nazvala „František Bílek“ s poznámkou, že se jedná o posmrtnou masku významného sochaře Františka Bílka (https://www.obrazyvaukci.cz/polozka/ales-cvrcek_frantisek-bilek-60651). Vyvolávací cena byla 500 Kč, konečná prodejní cena 800 Kč. Autorem měl být (a podle signatury asi skutečně byl) Aleš Cvrček.

Tato informace nás zaujala, protože víme, že po Bílkově smrti byl pořízen odlitek jeho ruky, ale nikoliv posmrtná maska. Proto jsme začali pátrat, kdo to Aleš Cvrček je a zda to skutečně může být Bílkova posmrtná maska.

Aleš Cvrček byl starší bratr sochaře Radoše Cvrčka (1944-2018). Jeho přesná životní data se nám nepodařilo zjistit, ale žil pravděpodobně v letech 1938-2015. Zatímco Radoš Cvrček je v uměleckých kruzích poměrné známé jméno, jméno Aleše Cvrčka nikoliv. I když byl prý manuálně velmi zručný, v oblasti vlastní umělecké tvorby se moc neprosadil. Ve svém ateliéru převážně restauroval krucifixy, sochy a jiné vybavení (výzdobu) kostelů (https://www.keripickett.com/poet-of-pragues-friend-is-my-friend/) a živil se různými povoláními.

V době Bílkova úmrtí mu byly asi tři roky, takže je nemožné, aby se jednalo o Bílkovu posmrtnou masku; nehledě k tomu, že technika posmrtné masky je úplně jiná. Pravděpodobně (v lepším případě) se jedná o stylizovaný portrét Františka Bílka, v horším případě o podobiznu jiného muže.

Aleš Cvrček: Podobizna Františka Bílka

Aleš Cvrček ve svém ateliéru na Malé Straně (70.-80. léta). Foto: Keri Pickett.